ELY-keskus kannustaa viisaaseen liikkumiseen

Etusivu / Ajankohtaiset / ELY-keskus kannustaa viisaaseen liikkumiseen
ELY-keskus kannustaa viisaaseen liikkumiseen

Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa on usean vuoden ajan kannustettu työtekijöitä liikkumaan pyöräillen, kävellen ja julkisia kulkuneuvoja käyttäen.

Recykkeli huoltaa ELYn työntekijöiden pyöriä.
Kierrätyspyöräverstas Recykkeli huoltaa ELYn työntekijöiden pyörät.

ELYssä  järjestetään kaksi kertaa vuodessa pyöränhuoltopäivä, jolloin virastotalolla on pyörien pikahuoltoa työnantajan kustantamana. Lisäksi pyöräilijöille on tarjottu aamupalaa ja tänä keväänä tapahtumapäivän aamupala tarjottiin kaikille lihasvoimin työpaikalle saapuneille. Vuoden aikana osallistutaan myös leikkimielisiin kilpailuihin ja tapahtumiin nostattamaan positiivista henkeä.

Työasiamatkoilla kannustetaan käyttämään julkisia kulkuneuvoja aina, kun se on mahdollista ja kimppakyytejä silloin, kun henkilöautolla liikkuminen on välttämätöntä.

Viisaaseen liikkumiseen liittyy myös matkustamisen vähentäminen silloin, kun se ei ole välttämätöntä. Työntekijöillä on mahdollisuus tehdä etätöitä työn sallimissa rajoissa. Etätyö onkin lisääntynyt viime aikoina huomattavasti. Etätyön teko on yli kaksikertaistunut viimeisen kahden vuoden aikana ja yli puolet työntekijöistä käytti viime vuonna etätyömahdollisuutta hyväkseen.

Työasiamatkat  vähentyneet, sähköpyörät käyttöön

Työasiamatkat ovat vähentyneet huomattavasti tukemalla videoyhteyksien käyttöä kokouksiin, koulutuksiin ja seminaareihin osallistuttaessa. Viimeisimmässä henkilöstökyselyssä vuoden 2016 lopulla 86 % vastanneista arvioi, että työasiamatkat ovat vähentyneet videoyhteyksien käytön myötä viimeisen vuoden aikana. Tämä kehitys on ollut todettavissa jo usean vuoden ajan.

Virastolla on omia pyöriä, joita voi päivän aikana käyttää lyhyisiin työasia- tai lounasmatkoihin. Kiinteistön omistaja Senaatti on myös tukenut pyöräilyä. Pukuhuonetilat ja pyörien säilytystilat ovat hyvät. Lisäksi käytössä on kiinteitä pyöräpumppuja ja työkalupakki pyörien pikakorjaukseen. Sokerina pohjalla Senaatti on muuntanut tänä keväänä kaksi virastotalon pyörää sähköpyöriksi.

Virastotalo_paadysta_1000pxVuosittain tehdään henkilöstökyselyn toimintatavoista liittyen liikkumiseen sekä sähkön ja paperin kulutukseen. Samalla informoidaan hyvistä ympäristöystävällisistä käytännöistä.

Kestävän kehityksen mukaista toimintaa tukemaan on koottu Kestävän kehityksen työryhmä, joka järjestää tapahtumia ja muita tempauksia, informoi henkilöstöä intrassa ja toteuttaa vuosittaisen kyselyn henkilöstölle. Myös viraston hiilijalanjälkeä seurataan ja tavoitteeksi on asetettu ilmastopäästöjen vähentäminen 25 prosentilla.

ELY-keskus haastaa muita mukaan

Varsinais-Suomen ELY haastaa Lounais-Suomen työpaikat kannustamaan viisaaseen liikkumiseen. Mukaan haastetaan erityisesti Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Maanmittauslaitoksen Turun toimipiste, Varsinais-Suomen TE-toimisto, Varsinais-Suomen liitto, Satakuntaliitto sekä Satakunnan ELY-keskus.

>> Varsinais-Suomen ELY-keskuksen haaste