Onko jäte uhka vai mahdollisuus? Miten sinä voit edistää kiertotaloutta? Muun muassa näitä pohditaan Euran Kiertotalouskeskuksella Kiertiksellä kahdeksasluokkalaisten kanssa. Tai vaikka sitä, että kauanko alumiinitölkki maatuu, jos se heitetään luontoon. Myös kuluttamisesta ja sen vaikutuksista tiedetään jo tosi paljon.

Pienet eskarilaiset ja ala-asteen intoa pursuavat oppilaat lajittelevat asiantuntevasti arkisia kotitalousjätteitä; ”Bertan roska-ralli” on meneillään. Se motivoi lapsia lajittelun saloihin.
Ihana aurinko teroittaa säteitään ison pihapuun oksien välistä. Yhtäkkiä pihaan pelmahtaa iloinen ja utelias nelosluokkalaisten lauma, valmiina ratkomaan kiertotalouspulmia ja pohtimaan asiaa moneltakin laidalta. Lapset tuovat kotoaan tullessaan jonkun itselleen tarpeettoman, mutta käyttökelpoisen, ehjän, puhtaan ja siistin pientavaran tai vaatteen. Se punnitaan ja laitetaan Kiertiksessä eteenpäin lajitteluun. Sieltä se löytää paikkansa hyllyissä, kun sopiva hyllytila vapautuu. Näin lapset pääsevät heti konkretian makuun.
Seuraavaksi siirrytään ”Bertan roska-ralliin”. Lapset auttavat Berttaa lajittelemaan tuttuja ja arkisia roskia muun muassa kartonkijätteeseen, muoviin, biojätteeseen, metalliin jne. Kaikille jätteille lopulta löytyy yhteistuumin oikea osoite sen sijaan, että ne heitettäisiin sekajätteeseen.
Pohditaan yhdessä, miksi näin yleensä kannattaa toimia ja lapset tietävät todella hienosti. Kun urakka on suoritettu, he saavat ”Euran Kiertiskamun kiertotalouspassin” ja voivat kerätä siihen 3 merkintää jostakin kiertotalousteosta. Sen jälkeen saa Kiertotalouden Diplomin. Ja sitten he pääsevät aarreaittaa, kiertelemään Kiertiksen putiikkimaiseen myymälään. Ja sieltähän aarteita löytyy.

Myös teinit saadaan innostumaan
Seuraavana päivänä pihalla seisoskelee isompi joukko teinejä, yläasteen oppilaita. Hieman epäileviä silmäyksiä ensihätään, mutta tilanne muuttuu nopeasti, kun teinijoukko astuu sisään. Hekin tuovat tullessaan jonkin itselleen tarpeettoman tavaran.
”Bertan roska-ralli” muuttuu nyt teineille sopivammaksi ja he pohtivat kiertotaloutta omassa arjessaan, tsekkaavat kiertotaloudesta jonkun jutun kännykästään ja tekevät hienon pohdintatyön siitä, kauanko erityyppiset asiat luontoon heitettynä kestää maatua, parista neljästä viikosta miljoonaan vuoteen.
Ajatuksia halutaan herättää ja samalla tunteita. Katsotaan, mitä muovisaaste aiheuttaa luonnossa, esimerkiksi eläimistöön. Mietitään, voiko omaan asenteeseen vaikuttaa ja onko tässä yleensäkään mitään järkeä.
Kun he lopulta pääsevät ”aarreaittaan”, sieltä löytyy esimerkiksi aivan uusi takki ja askarteluvälineitä kotiin vietäväksi. Myöhemmin samana päivänä opettajalta saatu palaute vierailusta tuntuu erityisen hyvältä, koska kaikki oppilaat olivat kokeneet vierailun hyväksi ja tärkeäksi.

Kiertiksen suosio jatkuu!
Euran Kiertotalouskeskus Kiertis aloitti toimintansa viime kesäkuussa 2024. Siinä on kaksi osa-aluetta, putiikkimainen myymälä ja sitten nämä kiertotalous- ja ympäristökasvatustehtäväpaketit.
Idea Kiertikseen lähti aikuisena opiskellessani ja kun tein lopputyöni Euran kuntaan, laadin kuntaan ympäristöohjelman. Kiertis oli yksi toimenpide-ehdotus ja se hyväksyttiin heti. Halusin siihen myös ympäristökasvatusnäkökulman, koska uskon siihen, että ”sen minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa”. Projektiin haettiin vielä EU-rahoitusta Satakuntaliiton kautta ja hankkeen nimeksi tuli ”Pienen kunnan kiertotalouden uudenlaiset mahdollisuudet”.
Kiertis on ollut menestys sen alkumetreiltä lähtien. Puolenvuoden aikana, kesäkuusta joulukuulle 2024 siellä kiersi tavaraa 46 000 kiloa. Kiertiksessä eletään siis kiloissa. Tuleva ja lähtevä tavara punnitaan. Kiertis on auki kolmena päivänä viikossa (ti, ke, to) ja 5-6 tuntia kerrallaan. Keskimääräinen kävijämäärä per päivä on viiden tunnin aikana valtavat noin 200 kävijää. Puolet kävijöistä ovat muualta kuin Eurasta.
Olemme iloisia ja jopa hieman hämmentyneitä Kiertiksen valtavasti suosiosta. Toisaalta se kertoo kiertotalouden ajankohtaisuudesta, se koetaan tärkeäksi ja on hienoa, että kunta on mahdollistanut tällaisen konkreettisen ja helpon tavan edistää kiertotaloutta. Kun kaikki tekevät vähän, se on yhdessä paljon!
Satu Palokangas
Ympäristötekniikan insinööri
Euran kunta
Tekniset palvelut
puh. 044 422 4877
satu.palokangas@eura.fi

Aivan huikeata toimintaa ja hyvällä asialla 🙂