Yritystuet lisäävät maaseudun elinvoimaa

Etusivu / Maatalous / Yritystuet lisäävät maaseudun elinvoimaa
Yritystuet lisäävät maaseudun elinvoimaa

Varsinais-Suomen Ely-keskus kertoo 17.6.2021 julkaistussa uutiskirjeessä Ely-keskuksen myöntämistä maatalouden yritystuista. Yritystukimuotoja on kolme: perustamistuki, investointituki ja investoinnin toteutettavuustutkimus. Tuen suuruus on 20% tai korotetusti 35% investoinnin suuruudesta, yritysryhmähankkeen ollessa kyseessä jopa 75%. Tukea voidaan myöntää samalle yritykselle useammankin kerran, kunhan edellytykset täyttyvät. 

Tukien avulla tehdyillä investoinneilla yritys voi esimerkiksi laajentaa tuotevalikoimaansa tai nostaa tuotantokapasiteettiaan. Tällaisilla investoinneilla on usein myös työllistävä vaikutus, kuten Somerolla toimivassa Suomen Erikoisteippi Oy:ssä, johon palkattiin uusi työntekijä uusien suurkuvatulostinten hankinnan yhteydessä.

Skotlannin Vihannes Oy puolestaan sai korotettua investointitukea tilan tuotteiden jatkojalostamiseen.

”– Investoinnin avulla olemme pystyneet tehostamaan tuotantoa ja kasvattamaan kapasiteettia. Nyt töitä voi tehdä vaikka useammassa vuorossa, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Juho Vainio.

Elpymisvaroista yritystukiin 30 miljoonaa

Tämän vuoden tavanomaisten yritystukien lisäksi Ely-keskus voi pian myöntää tukea myös maaseudun elpymisvaroista, joista 30 miljoonaa on varattu yritystukiin.

Elpymisrahoitusta haetaan oman alueen Ely-keskuksesta, kuten muutakin tukea, mutta varoja ei kohdenneta maakuntien välillä. Tukipaketin jakautuminen maakuntien välillä riippuu siis alueiden aktiivisuudesta tuen hakemisessa. Elpymisvaroista myönnettävillä yritystuilla tuetaan myös sellaisia investointeja ja omistajanvaihdoksia, joita ei tueta maaseutuohjelmasta.

”Investointeihin elpymistukea voivat hakea mikro- ja pienyritykset sekä sellaiset maatilat, joilla on maatalouden lisäksi muutakin yritystoimintaa saman Y-tunnuksen alla. Työllistävien yritysten omistajanvaihdoksiin on mahdollista saada elpymistukea harvaan asutulla maaseudulla ja ydinmaaseudulla.” 

Elpymisvaroista tuettavilla investoinneilla toivotaan saatavan aikaan myönteisiä ympäristö- ja ilmastovaikutuksia kokonaiskestävyys huomioon ottaen.

Lue koko artikkeli Varsinais-Suomen Ely-keskuksen uutiskirjeessä

 

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *