Varsinais-Suomen ja Satakunnan luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi tehdään uutterasti työtä
Tämä sivu kokoaa ajankohtaisia nostoja maakuntien luonnonsuojelutyöstä, jota tekevät muun muassa useat julkiset toimijat ja järjestöt.
Vinkkaa luontouutisista ja alueen hankkeista: info@ymparistonyt.fi
Ajankohtaista
Suomen kaikkien aikojen suurin luontohanke käynnistynyt maakunnallisten toimintaohjelmien laadintatyöllä
Priodiversity LIFE -hanke (2024–2031) tavoittelee monimuotoisuustoimille lisää vaikuttavuutta systemaattisella suunnittelulla, paremmalla hoito- ja kunnostustoimien kohdentamisella sekä keskittämällä ja kehittämällä luonnonhoitotyön menetelmiä uusien uhkien taltuttamiseksi. Varsinais-Suomen ja Satakunnan pirstaloitunut luontoympäristö tulee hyötymään hankkeesta paljon.
Helmi-ohjelma vahvistaa luonnon monimuotoisuutta
Helmi-elinympäristöohjelma 2021-2030 vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja turvaa luonnon tarjoamia elintärkeitä ekosysteemipalveluja. Samalla hillitään ilmastonmuutosta ja edistetään siihen sopeutumista.
Helmi-ohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma, jota toteutetaan yhdessä kuntien ja järjestöjen kanssa. Toimia tehdään sekä suojelualueilla että niiden ulkopuolella maanomistajien vapaaehtoisuuteen perustuen.
Lue lisää (ym.fi) »
Helmi-ohjelman toimeenpano Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa (ymparisto.fi) »
Valonian Helmi-hankkeita ja muita luontohankkeita (valonia.fi) »
Ruokohelmi III (turkuamk.fi) »
Pelastetaan jokihelmisimpukka
LIFE Revives -hankkeessa (2021–2027) parannetaan uhanalaisen jokihelmisimpukan eli raakun elinolosuhteita. Raakku on virtaavien vesien pohjalla elävä suurikokoinen nilviäislaji, joka kasvaa hitaasti ja voi elää jopa 280-vuotiaaksi. Suomessa raakku on erittäin uhanalainen. Varsinais-Suomen ELY-keskus toteuttaa hankkeen toimia Satakunnan alueella Karvianjoella.
Lue lisää (ely-keskus.fi) »
Kuva: Jouni Salonen
Ruovikon niitto poistaa ravinteita vesistöstä ja samalla saadaan ilmastoystävällistä raaka-ainetta moneen käyttöön
BalticReed -hankkeessa lisätään ruovikoiden niittoa Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella sekä kehitetään yhteistyökumppaneiden kanssa ruokoon pohjautuvaa liiketoimintaa Suomessa ja Ruotsissa. Varsinais-Suomen ELY-keskus on mukana John Nurmisen Säätiön vetämässä hankkeessa.
Lue lisää (johnnurmisensaatio.fi) »
Ruoko – tietopankki järviruo'osta.fi) »
Kuva: Terhi Ajosenpää
VELMU tekee tunnetuksi vedenalaista meriluontoa
Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma eli VELMU on kerännyt tietoa vedenalaisten luontotyyppien, lajien ja niiden muodostamien yhteisöjen esiintymisestä Suomen merialueilla vuodesta 2004. Mitä enemmän tiedämme vedenalaisesta luonnosta, sitä paremmin pystymme suojelemaan sitä. VELMU2-hanke edistää kerätyn tiedon käyttöä niin viranomaisten kesken kuin ympäristökasvatuksenkin kautta.
Ajantasaista tietoa luonnon monimuotoisuuden tilasta Suomessa
Luonnontila-sivusto on luonnon monimuotoisuuden tilan ja kehityksen tiedonvälitysjärjestelmä. Palvelu tarjoaa ajantasaista tutkimukseen perustuvaa tietoa luonnossa tapahtuneista muutoksista ja taustatekijöistä. Luonnon seuranta perustuu indikaattoreihin, joiden avulla Suomen luonnon monimuotoisuuden keskeisimmät muutokset voidaan esittää selkeässä ja ajantasaisessa muodossa.