Sepän talon kunnostus palkittiin

Etusivu / Kehityspolut / Kulttuuriympäristö / Sepän talon kunnostus palkittiin
Sepän talon kunnostus palkittiin

Kulttuurihenkilöiden muodostama työryhmä on rohkeasti ja ennakkoluulottomasti ryhtynyt kunnostamaan koko 2000-luvun tyhjillään ollutta, kaunista lähes 100-vuotiasta taloa, jonka omistaa Rauman kaupunki. Työryhmälle luovutettiin torstaina 7.12.2017 Satakunnan kulttuuriympäristöteko -palkinto, joka oli laatuaan ensimmäinen.

Sepän talo 1 Mia Puotunen 071217Sepän talo on jälleen näkyvä osa kaupunkikuvaa

Sepän talo sijaitsee kirjaston tontilla aivan Rauman ydinkeskustassa. Erittäin näkyvällä paikalla sijaitseva, rapistumaan päässyt talo on maalattu kevään ja kesän aikana pääosin talkoovoimin omistajan hankkimalla pellavaöljymaalilla. Työhön on osallistunut 88 ihmistä ja 9 paikallista yritystä. Talkootyönä on tehty 642 tuntia.

Uusi keltainen maalipinta on tuonut esiin unohdetun ja ehkä jo hyljeksitynkin talon kauneuden, hyvän laadun ja sopusuhtaisuuden sekä palauttanut uskon sen säilymiseen. Talo on keskeinen osa ajallisesti kerroksista ja korkeatasoista kaupunkiympäristöä. Sepän talon työryhmä ja sen käytössä oleva talo on aktivoinut Rauman kesäaikaista kulttuurielämää. Siellä on järjestetty neljän kesän aikana yhteensä 29 näyttelyä ja tapahtumaa, joissa on käynyt 5070 laskettua kävijää.

Sepän talo Mia Puotunen kyltti 071217Talon korjaus jatkuu

Talon sisäpuoliset työt ovat pääosin vielä edessäpäin. Paikallinen sähköalan yritys on jo lupautunut maksutta tekemään välttämättömän sähköasennusten uusimistyön. Tarvikkeet vain puuttuvat. Vesikatteen perusteellinen korjaus on kiireellinen ja välttämätön toimenpide, jota ei pystytä tekemään talkoilla.

– Uskon, että tämmöinen tunnustus antaa vahvan näytön kaupungin päättäjien suuntaan, että tosissamme ollaan ja pystytään, sanoo palkinnon vastaanottanut RaumaArs taiteilijavierasohjelman toiminnanjohtaja Hannele Kolsio.

Sepän talon uuttera työryhmä tarvitsee edelleen rohkaisua ja erityisesti taloudellista tukea. Vuoden satakuntalainen kulttuuriympäristöteko -palkinnolla halutaan tuoda Sepän talossa tehty mittava kulttuuriympäristön vaalimistyö kaikkien tietoon ja malliksi muille sekä samalla kertoa työn jatkumisesta. Talon kunnostustyö sopii erinomaisesti uuden palkinnon ensimmäiseksi saajaksi ja suunnannäyttäjäksi muille.

Tapio Koivukari, Päivi Gränö, Marjo Heino, Hannele Kolsio (Kuva: Mia Puotunen)
Palkinnon vastaanottivat Tapio Koivukari, Päivi Gränö, Marjo Heino ja Hannele Kolsio.

Palkinnolla rohkaistaan ja innostetaan kulttuuriympäristön vaalimiseen

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa jaettavan Satakunnan kulttuuriympäristöteko -palkinto voidaan myöntää yhtä hyvin laaja-alaiselle kulttuuriympäristöhankkeelle tai vaikkapa yksittäisen rakennuksen kunnostustyölle. Olennaista on, että kyseessä on teko, joka voi toimia mallina ja esimerkkinä muille.

Kulttuuriympäristöteko-palkinnon jakaa Satakunnan kulttuuriympäristötyöryhmä. Runsaat 20 vuotta toimineen työryhmän on nimennyt Varsinais-Suomen ELY-keskus ja vastaava alueellinen ryhmä toimii Suomen kaikissa maakunnissa. Siinä ovat edustettuina Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY-keskusten ohella Satakuntaliitto, Satakunnan Museo, Turun yliopisto, Metsähallitus, ProAgria ja muutamat alueen kunnat. Ryhmän tehtävänä on edistää ja ohjata maakunnassa tehtävää kulttuuriympäristötyötä sekä lisätä yhteistyötä ja tiedonkulkua toimijoiden kesken.