Karkkipuuroa ja käveleviä taloja / Godisgröt och gående hus – Tulevaisuuskuvittelua museossa

Etusivu / Kehityspolut / Kulttuuriympäristö / Karkkipuuroa ja käveleviä taloja / Godisgröt och gående hus – Tulevaisuuskuvittelua museossa
Karkkipuuroa ja käveleviä taloja / Godisgröt och gående hus – Tulevaisuuskuvittelua museossa

Sagalundin museo ja lastenkulttuurikeskus ovat julkaisseet  oppaan “Karkkipuuroa ja käveleviä taloja – Ehdotuksia lasten tulevaisuustyöpajatoimintaan museoissa”. Julkaisu on saatavissa myös ruotsinkielisenä.

Oppaan kuvituskuva.
Kuva: Sofia Koistinen

Kemiönsaarelaisen Sagalundin museon ja lastenkulttuurikeskuksen hankkeessa 2022–2023 kehitettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella museoille tulevaisuustyöpaja–menetelmiä lasten kuulemiseen. Hankkeen innoittajana toimi Dynamo-hankkeessa luotu tulevaisuusperintöverstas-menetelmä, jonka perusideaa tässä hankkeessa sovellettiin lapsille.

Hankkeen aikana järjestettiin neljä pilottityöpajaa, joissa erilaiset lapsiryhmät Kemiönsaarelta ja Salosta tutkivat ensin menneisyysnäkymiä museopedagogin johdattelemina, minkä jälkeen he pääsivät kuvittelemaan ja tekemään näkyväksi omia tulevaisuusajatuksiaan taidekasvattajan seurassa.

Työpajapäivien ideana oli avartaa ajattelua siitä, millaiset asiat ovat vaikuttaneet nykyhetkeen ja toisaalta minkä tunnistamme nyt vaikuttavan tulevaan. Tässä oppaassa esitellään pilottityöpajojen kokemusten pohjalta työstetyt versiot kustakin ohjelmasta sekä tekijöiden pohdintoja työskentelystä.

Tulevaisuuksien kuvittelemiseen tarvitaan luovan ja avoimen ajattelun lisäksi myös tietoa menneestä. Siksi museot ovat erityisen hyviä paikkoja tulevaisuuksien pohtimiseen. Sagalund haluaakin rohkaista museoita ja muita kulttuuriperinnön kanssa työskenteleviä uteliaasti kokeilemaan tulevaisuustyöpajatyöskentelyä! Toivottavasti oppaamme tarjoaa innostavia ideoita, joiden pohjalta monet erilaiset kulttuuriperintökasvatuksen piirissä työskentelevät toimijat uskaltautuvat verryttelemään tulevaisuudenkuvittelulihaksia lasten kanssa.

Tutustu julkaistuun oppaaseen

Karkkipuuroa ja käveleviä taloja (lastenkulttuuri.fi) »

Godisgröt och gående hus (lastenkulttuuri.fi) »

Lisätietoja

Kristiina Tiainen
etunimi.sukunimi@sagalund.fi
Ansvarig för barnkulturen | Lastenkulttuurivastaava
Sagalunds museum och barnkulturcenter | Sagalundin museo ja lastenkulttuurikeskus

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *