Kansalaistieteestä innostavaa tekemistä oppitunneille ja aineistoa tutkijoille

Etusivu / Kehityspolut / Lähivedet / Kansalaistieteestä innostavaa tekemistä oppitunneille ja aineistoa tutkijoille
Kansalaistieteestä innostavaa tekemistä oppitunneille ja aineistoa tutkijoille

Suomen ympäristökeskus 25.1.2024:
Suomen ympäristökeskuksen (Syke) luotsaamissa hankkeissa osallistetaan lapsia ja nuoria tutkimusaineiston keräämiseen. Tavoitteena on luoda valtakunnallinen kansalaistiedeverkosto, jonka avulla kerätään havaintoja meren ja vesistöjen rannoilta. Erityisesti pienen roskan esiintymisestä kaivataan lisää tietoa. Lisäksi kansalaisten muovitarinoita kerätään muovin käyttöä arjessa selvittävään tutkimukseen.

Tutkimukseen perustuva päätöksenteko vaatii taustalleen tietoa ympäristön tilasta ja ihmisten käyttäytymisestä. Koska tutkijat eivät ehdi kaikkialle, kansalaisten avulla tietoa saadaan runsaammin ja kattavammin ympäri Suomen.

“Omakohtainen osallistuminen tiedon keräämiseen lisää oppilaiden ymmärrystä tieteen teosta ja tiedon käyttömahdollisuuksista. Sitä voi tehdä niin peruskoulun kuin lukionkin kaikilla luokilla, ja ottaa käyttöön myös kerhoissa ja luontokouluissa”, kertoo tutkija Anna-Riina Mustonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Kansalaishavainnot ja -tarinat täydentävät tutkijoiden keräämää tietoa – Valmiit materiaalit ohjeistavat roskaisuuden ja vedenlaadun havainnointiin

Syken tutkijat ovat laatineet ohjeet havaintojen tekemiseen ja niiden raportointiin, sekä koonneet lisätehtäviä aihepiiristä rikastuttamaan opetusta. Havainnoitavia asioita ovat rantojen roskaisuus, rantahiekan seassa olevat pienet, alle 2,5 cm kokoiset roskat, sekä veden lämpötila, pH, sinilevä ja näkösyvyys.

Lue lisää SYKEn tiedotteesta (sttinfo.fi) »

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *