Maaseudun tulevaisuus 10.6.2022: Ensimmäinen maatila Suomessa sai luonnonlaidunlihalleen sertifikaatin ‒ Kosken kartanon herefordit tekevät arvokasta ympäristötyötä
Luonnonlaidunlihalla tarkoitetaan lihaa, joka saadaan luonnonlaitumilla laiduntavista eläimistä. Salossa sijaitsevalla maatilalla kasvatetaan hereford-lihakarjaa ja texel-lampaita. Nautoja on noin 220 ja lampaita 20. Tuotanto on luomua. Luonnonlaitumia on noin 80 hehtaaria.
Laidunnus edistää luonnon monimuotoisuutta. Sertifioinnin tavoitteena onkin tehdä lihantuotanto läpinäkyväksi tuottajalta kuluttajalle saakka ja lisätä ruokaketjun osapuolten ymmärrystä ruoan ympäristövaikutuksista.
”Luonnonlaidunlihan tuotanto on yksi harvoista ruuantuotantotavoista, joka parantaa luonnon monimuotoisuutta”, sanoo tiedotteessa ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen WWF:stä.
”Laiduntamisen avulla voidaan pelastaa katoamassa olevia perinneympäristöjä, kuten niittyjä ja hakamaita, ja niillä eläviä uhanalaisia lajeja. WWF on pitkään kannustanut tuottajia työstämään kriteerit sertifikaatiksi, joka auttaisi kuluttajaa arjen valinnoissaan. Olemme hyvin tyytyväisiä, että luonnonlaidunlihan sertifiointityö lähtee nyt Suomessakin käyntiin.”
Lue lisää Maaseudun tulevaisuuden verkkosivuilta (maaseuduntulevaisuus.fi)