Vedenkulutus kuriin

Muuttamalla vedenkäyttötottumuksiasi saat selvää rahallista säästöä

Pienillä muutoksilla voit säästää useita satoja euroja vuodessa ja samalla suojella vesistöjä. Kaikki voittavat!

Suurin osa käyttämästämme vedestä on puhdistettua juomakelpoista vettä. Sen valmistamiseen ja kuljettamiseen on käytetty puhdistuskemikaaleja ja paljon energiaa. Käyttämästämme vedestä suurin osa johdetaan jätevedenpuhdistamoille puhdistettavaksi. Taas kuluu energiaa ja kemikaaleja. Veden hankinnasta, puhdistamisesta ja jäteveden käsittelystä syntyvään ympäristökuormituksen määrään voi jokainen vaikuttaa vähentämällä veden kulutusta. Säästämällä vettä säästämme rahaa, energiaa ja luontoa.

Miten minä voin vähentää vedenkulutusta?

Suurin osa suomalaisista kuluttaa vuorokaudessa reilut 150 litraa vettä. Heikentämättä hygieniatasoamme voimme jokainen vähentää veden kulutusta helposti 30-50 litraa vuorokaudessa.

Paras tapaa vähentää vedenkulutusta on muuttaa omia käyttötottumuksia.

Lopeta lotraaminen!

Vaikka aamulla onkin ihanaa seistä suihkussa ja nauttia veden lämmöstä, kannattaa muistaa, että lyhentämällä suihkussa oloaikaa edes parilla minuutilla, saavutetaan huomattavaa veden säästöä. Samalla kukkaroon säästyy useita kymppejä vuodessa. Pieniä säästöjä saadaan pelkästään sulkemalla suihku saippuoinnin tai shampoon levityksen ajaksi tai käyttämällä hammasmukia. Hankkimalla vessaan roskiksen sen sijaan, että käyttäisit wc-istuinta roskiksena, tulee säästöä sekä vältytään putkitukoksilta. Myös jätevedenpuhdistamo kiittää.

Puhdasta vähemmällä vedellä

Vettä voi säästää myös kodin siivouksessa sekä astioiden ja pyykkien pesussa. Siivotessa siivousämpäri kannattaa täyttää enintään puolilleen. Astioita tai pyykkiä pestessä pese vain täysiä koneellisia ja hyödynnä laitteiden kevyt- ja puolitäyttöohjelmia. Mikäli tiskaat käsin, älä pese tai huuhdo astioita juoksevan veden alla, koska tällöin käytät helposti jopa 130 litraa vettä. Laittamalla tulpan tiskialtaaseen saat pienennettyä vesimäärää lähes 100 litralla.

Vuodot kuriin

Tarkista talosi hanat ja wc-istuimet ja katso, ettei niissä ole vuotoja. Pelkästään yksi tiputtava hana kuluttaa vettä vuodessa noin 25 kuutiota. Vesi- ja energiamaksuista riippuen se tietää rahan menoa noin 150 euroa vuodessa. Jatkuvasti vuotava vesikaluste voi hukata vettä jopa 1 500 kuutiota. Samalla lompakko kevenee tuhansilla euroilla vuodessa.

Vesi-, jätevesi- sekä sähkömaksujen lisäksi vuodoista saattaa tulla helposti kuluja myös rakenteille aiheutuneiden vaurioiden korjauksista. Vedenkulutusta kannattaa tarkkailla vesimittarin lukemia seuraamalla. Vesimittarin tulisi pysähtyä kokonaan silloin, kun vettä ei käytetä. Jos mittari ei pysähdy tai kuukauden vedenkulutus poikkeaa huomattavasti normaalista, on syytä epäillä vesivuotoa. Korjauta mahdolliset vuodot heti.

Tekniset ratkaisuilla pienemmät vesilaskut

Veden kulutusta voi vähentää myös uusimalla talouden vesikalusteet ja vettä kuluttavat laitteet. Nykyaikaiset vesikalusteet kuluttavat vettä lähes puolet vähemmän kuin vanhat. Myös uudet pesukoneet ovat vedenkäytössä säästeliäämpiä ja niissä on myös enemmän pesuvaihtoehtoja kuin vanhoissa malleissa. Vaihto on kuitenkin tehtävä harkiten, koska uusien vesikalusteiden tuottaminenkin kuluttaa ympäristöä, vettä ja energiaa.

Yksinkertainen tapa pienentää veden kulutusta on myös hanojen ja suihkujen virtaamien pienentäminen. Usein hanoista tulee vettä huomattavasti kovemmalla paineella kuin olisi tarpeen. Taloyhtiöissä vedensäästöä saadaan aikaiseksi asentamalla huoneistokohtaiset vesimittarit. Asennustöillä on saavutettu jopa 20 % vähenemä vedenkulutuksessa.

Ilo irti sadepäivistä

Helppo tapa säästää juomavedeksi puhdistetun veden käyttöä on korvata osa käytettävästä vedestä sadevedellä. Sadevettä voidaan hyödyntää jopa wc-pytyn huuhteluun tai vaikka pyykinpesuun. Nämä vaativat kuitenkin usein isompia teknisiä muutoksia kiinteistöllä.  Sadevettä voi kuitenkin helposti hyödyntää esimerkiksi puutarhan kastelussa tai auton pesussa. Keräämällä sadevettä talteen, estät myös sen pääsyn talon perustuksiin ja aiheuttamaan rakenteiden kostumista. On myös hyvä muistaa, että sadevesi on ilmaista!

Kuinka paljon elämäntapasi kuluttavat vesivaroja?

Suoran kulutuksen lisäksi me suomalaiset kulutamme päivittäin välillisesti lähes 4 000 litraa vettä. Vettä kuluu tuotteiden ja palveluiden tuottamiseen. Tämä vesimäärä on useimmiten valtavan suuri verrattuna itse tuotteiden sisältämän veden määrään. Pelkästään yksi kahvikupillinen sisältää tuotantoon kulunutta vettä 140 litraa, pihvi 3 200 litraa ja farkut jopa yli 10 000 litraa.

Piiloveden kulutukseen jokainen voi vaikuttaa oikeilla kulutusvalinnoilla. Kohtuullinen kuluttaminen ja kierrättäminen ovat avainasemassa.

 

Kort på svenska

SÄRKI&HAUKI: JÄTEVETTÄ PUKKAA!

Linkkejä ja vinkkejä

Mihin energiaa kuluu? Vedenkulutus (motiva.fi)
Vedensäästö siivouksessa (siivous.info)
Välttämätön vesi (esite, pdf, vvy.fi)
Suomen vesijalanjälki (esite, pdf, wwf.fi)

Faktoja

Vuodot kuriin

 • tiputtava hana n. 3 l/h = 26 m³/v = n. 150 €/v
 • parsinneulan kokoinen vuoto n. 34 l/h = 300 m³/v => 1 800 €
 • jatkuva vuoto hanasta n. 180 l/h = 1 500 m³/v => 9 000 €/v
 • wc-istuimen pieni vuoto n. 30 l/h = 260 m³/v => 1 500 €/v 

Kiva tietää

 • Vedenkulutuksen jakaantuminen kotitaloudessa: peseytyminen 39 %, WC:n huuhtelu 26 %, keittiö 22 % ja pyykki 13 %
 • Jos vuorokautista asukaskohtaista vedenkäyttöä vähennetään 180 litrasta 120 litraan, tulee säästöä noin 100 € vuodessa (riippuu veden- ja energian hinnasta)
 • Viidesosa henkilökohtaisesta energiankulutuksesta kotona kuluu veden lämmittämiseen

Älä lotraa!

 • vaihda kylpy suihkuun
 • lyhennä suihkuaikaa
 • sammuta suihku saippuoinnin ajaksi
 • älä käytä pyttyä roskiksena
 • pese astiat altaassa, älä juoksevan veden alla
 • pese täysiä koneellisia
 • uusi vesikalusteet
 • vuodot kuriin
 • säätöjen tarkastus
 • hyödynnä sadevettä