Meremme tähden 2018 -toimintapisteet

Etusivu / Yksityinen: Merestä on moneksi – Meremme tähden 2018 / Meremme tähden 2018 -toimintapisteet

Meremme tähden -tapahtuma 29.5.2018 koostuu pääasiassa lukuisista meriaiheisista toimintapisteistä Merestä on moneksi -teemalla.

Aamupäivällä kouluryhmät kiertävät toimintapisteitä klo 9 - 12 ja iltapäivällä toimipisteet ovat kaikille avoinna klo 12 - 16.

Paikka: Satakunnan ammattikorkeakoulun Rauman kampus - Merikoulu (Suojantie 2)

 

Toimintapisteet

Itämeri rocks – Let’s Rock the Baltic Sea
Tiesitkö, että pienilläkin teoilla voit vaikuttaa? Oletko miettinyt mitä juuri sinä voisit tehdä vähentääksesi Itämeren kuormitusta? Tule kuulemaan lisää Itämeren suojelusta ja antamaan oma lupauksesi Itämerelle. Rock the Baltic Sea ‑kampanja on osa Satakunnan ammattikorkeakoulun koordinoimaa WATERCHAIN-hanketta. Lisätietoja: http://www.rockthebalticsea.com/

Muovista mikroroskaa

Muovia hyödynnetään kaikkialla ja se on monessa tarkoituksessa vertaansa vailla. Muovituotteet hajoavat ajan kuluessa mikromuoviksi ja päätyvät vesistöihin. Luonnossa mikromuovit kuljettavat haitallisia aineita ja aiheuttavat pieneliöiden nälkiintymistä. Tule tutkimaan mitä on mikromuovi, miten se vaikuttaa luontoon ja mitä voit tehdä sen vähentämiseksi. Paikalla asiantuntija Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Monenlaisia muoveja -näyttely

Mitä muovi oikeastaan on ja miten sitä kierrätetään? Näyttelyssä esitellään kotien tavallisia muovituotteita ja -tekstiilejä.

Kohteena meri

Vesi on suomalaisille tärkeä elementti. Sen äärellä moni virkistyy ja rauhoittuu. Rannikolla on paljon tekemistä ja palveluita: Tiedätkö sinä, mitä kaikkea rannikolla ja meren äärellä voi puuhailla? Tule juttelemaan omista kokemuksistasi ja äänestämään kiinnostavinta meriaiheista aktiviteettia. Esillä tietoa ja kuvia Satakunnan ammattikorkeakoulun BlueSata ‑hankkeesta.

Kippari – Työtä merellä

Merikapteeni kertoo merenkulusta ja siitä, miten simulaattoria käytetään osana merenkulun koulutusta. Uskallatko tulla tutustumaan simulaattoriin ja testaamaan tuletko merisairaaksi?

VELMUn valokuvanäyttely – Meren aarteet

Esillä 22 upeaa kuvaa vedenalaisesta meriluonnosta. Sukella kuvien ja tietoiskujen saattelemana tutustumaan, mitä kaikkea pinnan alla on. Näyttelyn tekijänä on VELMU, Suomen vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma.

SmartSea – Merten kestävä hyödyntäminen

SmartSea‑hankkeen toimintapisteellä pääset tutustumaan siihen, miten merialueiden luonnonvaroja voidaan hyödyntää sekä tehokkaasti että kestävästi. Hankkeessa on mukana miltei 40 tutkijaa 8 eri laitoksesta.

Pää pinnan alle: Mikä maisema?

Unelmoi itsellesi vedenalainen maisema. Millainen se on? Miltä se näyttää, miltä se kuulostaa? Mitä siellä on? Veden alla on maisemaa aivan kuten pinnan päälläkin. Joskus kuitenkin vaikuttaa siltä, että näkymättömissä pinnan alla oleva maisema on poissa mielestä, kun se on poissa silmistä. Nyt sinulla on mahdollisuus haaveilla itsellesi vedenalainen maisema. Millainen se on? Ja minkä antaisit sille nimeksi? Toimintapisteen järjestää Baltic Rim ‑hanke.

Kestävää ravintoa sirkoista ja muista ötököistä

Oletko kuullut sirkkaleivästä tai -suklaasta? Entä pastasta, jossa on hyönteisiä? Markkinoille on viimeisen vuoden aikana tullut paljon erilaisia hyönteisiä sisältäviä elintarvikkeita, joiden on tarkoitus antaa vaihtoehto punaiselle lihalle. Toimintapisteellä tutustutaan Turun yliopiston asiantuntijan johdolla kestävään ravintoon, jonka raaka-aineena ovat hyönteiset.

Vesi hoivaa mieltä ja kehoa

Luonnolla ja vesistöillä on erilaisia vaikutuksia meihin ihmisiin. Miten luonto ja vesistöt vaikuttavat sinun mielentilaasi? Elvytkö stressistä, virittyvätkö aistisi uudella tavalla vai ahdistutko? Tule kuulemaan lisää mielenkiintoisesta Turun yliopiston hankkeesta, jossa mitataan matkailijoiden stressitasoja vesistöretkillä.

Jätevedet haja-asutusalueilla

Pyhäjärvi-instituutilta paikalla ovat Jätevesineuvontaa Satakunnassa (JÄNES) -hankkeen jätevesineuvojat, jotka tarjoavat maksutonta ja puolueetonta jätevesineuvontaa Satakunnan alueella. Tule juttelemaan haja-asutuksen jätevesiasioista, tilaa ilmainen neuvontakäynti kiinteistöllesi tai pyydä jätevesineuvoja puhumaan järjestämääsi tilaisuuteen. Lisätietoja hankkeen nettisivuilta: http://www.pyhajarvi-instituutti.fi/default4.asp?active_page_id=184

Pisteellä voit myös testata tunnistatko lähialueen vedet!

Näin rakennetaan laivoja

Tervetuloa tutustumaan suomalaiseen huippuosaamiseen Rauma Marine Constructionsin toimintapisteelle! Yrityksen ydinosaamiseen kuuluvat erilaisten laivojen rakentaminen ja ylläpitäminen. Miten ja minkälaisia laivoja rakennetaan? Mitä ammattitaitoja laivanrakennuksessa tarvitaan? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen RMC:n ammattilaisilta.

PaikkaOppi – paikkatiedon avoin oppimisympäristö

PaikkaOppi on paikkatiedon avoin verkkopohjainen oppimisympäristö, joka toimii myös interaktiivisena alustana ympäristöhavainnoille ja kokemuksille. Tervetuloa toimipisteellemme, jossa ratkaistaan kinkkisiä ongelmia liittyen vesistöihin ja meriin. Vastaukset ongelmiin näet heti mobiilisti kartalla!

Ainutlaatuinen saaristomeremme

Saaristomeri on ainutlaatuinen. Se on yksi maailman runsassaarisimpia saaristoja. Ainoa keino saaristomeren tilan parantamiseksi on kuormituksen vähentäminen. Saaristomeren Suojelurahaston pisteellä saat tietoa Saaristomerestä ja Suojelurahaston rahoittamista paikallisista hankkeista, joilla saavutetaan näkyviä ja positiivisia vaikutuksia Saaristomeren vesien tilaan.

 

Suojan sataman toimintapisteet

Ihana paikka – Kaljaasi Ihana

Tervetuloa Ihanaan paikkaan! Kaljaasi Ihana kutsuu kaikki tutustumaan purjehdustoimintaansa. Tiesitkö, että Ihanalla järjestetään myös koululaispurjehduksia ja leirikouluja?

Tapahtuman jälkeen on myös mahdollisuus osallistua miniristeilylle (25 €, sis. kahvi) klo 16.30 - 18.30. Lisätiedot ja ilmoittautumiset Kaljaasi ihanan verkkosivuilla: www.ihana.fi tai sähköpostitse kaljaasi@ihana.fi

Vesistöntutkimus – Havaintoja ja mittauksia

Tervetuloa Pyhäjärvi-instituutin toimintapisteelle! Lähde tutustumaan vesistötutkimukseen ja sen välineisiin Pyhäjärvi-instituutin asiantuntijoiden opastuksella. Toimintapisteellä pääset itse kokeilemaan sekä aistinvaraisten havaintojen että mittausten tekemistä. Lisäksi vesiekosysteemin ravintoverkon toiminta tulee toimintapisteellä tutuksi mukaansatempaavan leikin avulla.

Vesiympäristön tutkimuksia

Mitä kaikkea vedestä voidaan mitata? Miten vesi- ja pohjanäyte otetaan? Miltä näyttävät pienet vesieliöt mikroskoopin läpi? Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry, Valonia ja Lounais-Suomen LUMA-keskus tarjoavat vastauksen näihin kysymyksiin. Pääset ottamaan näytteitä, mittaamaan muun muassa veden happipitoisuutta ja happamuutta, sekä katsomaan ihmeellistä vedenalaista maailmaa pienillä mikroskoopeilla.

Turvallisesti vesillä

Tiesitkö, että Raumalla on jäsenmäärältään Suomen neljänneksi suurin meripelastusyhdistys? Etsintä, pelastus ja palontorjuntatehtävien lisäksi yhdistystä työllistävät sairaankuljetukset ja erilaiset tapahtumat. Tervetuloa tutustumaan Rauman meripelastusyhdistyksen kiinnostavaan ja aktiiviseen toimintaan!

Kalaa merestä: Tunnetko meremme kalat?

Suomessa on kymmeniä erilaisia kalalajeja. Miten hyvin tunnet meremme kalat? Tule testaamaan kuinka hyvä olet kalabongauksessa! Pisteellä saat myös muuta kiinnostavaa tietoa kaloista. Paikalla asiantuntija Rauman kaupungilta.

Tapahtuman etusivulle

nostokuva 2018

rock the baltic sea

Suojele meitä terveisiä itämerelle 2017 rajattu

H-_Uudet_Mediakirjasto_Meremme-tähden_2018_Terkut-Itämerelle-2017-rajattu-Minna-Keinänen-Toivola

Kuva: Heidi Arponen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

vesiominaisuuksien mittausta lammesta Paimio syksy 2016 Mobiililaboratorio-hanke

turun_yliopisto_logo_rgb

Fucus_vesiculosus_Cladophora_glomerata_Chorda_filum_BothnianSea_Pori_S+ñppi_2016_Mets+ñhallitus_Heidi_Arponen_DSC_0929

isokoskelo naaras poikanen Paula Korpinen

mittaustuloksia

lähikalahanke1 JNS

Kaljaasi Ihana Martti Alatalo

Lapset ja vesinäytteet PJI

YHA kuvapankki Riku Lumiaro

VS_Ely_koulu_lv_bann_300x120px