Varsinais-Suomen kulttuuriympäristöohjelma

Etusivu / Kulttuuriympäristö / Varsinais-Suomen kulttuuriympäristöohjelma

Tervetuloa Varsinais-Suomen kulttuuriympäristöohjelmaan!

Ohjelma tähtää Varsinais-Suomen poikkeuksellisen rikkaan kulttuuriympäristön kestävään kehittämiseen ja sen keskeisenä tavoitteena on lisätä yhteistyötä ja vuorovaikutusta eri toimijoiden välillä.
Lisäksi sivustolta löytyy eri alojen asiantuntijoiden ajankohtaisia artikkeleita niin arkeologisesta kulttuuriperinnöstä, rakennetusta kulttuuriympäristöstä kuin kulttuurimaisemastakin.

Lue lisää »

Visio ja tavoitetila 2025

Visio

Kulttuuriympäristöjen vahvuus, vetovoimaisuus ja taloudellinen merkitys ymmärretään tärkeinä arvoina.

Tavoitetila 

Tieto lisää kulttuuriympäristön arvostusta ja on edellytys sen onnistuneelle vaalimiselle. Kulttuuriympäristöt ovat useimmiten ihmisten tavallisia arkiympäristöjä, ja ne tuovat lisäarvoa jokapäiväiseen elämään. Ihmisille tulee luoda edellytyksiä vaalia ympäristöään. Onnistuminen kulttuuriympäristön vaalimisessa edellyttää, että tieto läpäisee hallinnon eri tasot. Tähän päästään yhteistyön kautta.

Siluettikuva Turun kaupungin kattojen yli. Vasemmassa laidassa näkyy tuomiokirkon torni ja oikealla Vartiovuoren laella tähtitorni. Näiden välissä näkyy monien eri aikakausien rakennusten kattoja.

Varsinais-Suomen kulttuuriympäristöohjelman 2025 tavoitteet ja toimenpiteet

Tieto lisääntyy

 • Inventoidaan rakennuskantaa
 • Inventoidaan muinaisjäännöksiä
 • Hyödynnetään ja jaetaan inventointitietoa
 • Tiedotetaan ja koulutetaan säännöllisesti
 • Tehdään aktiivista yhteistyötä korkeakoulujen kanssa

Tavoitteet ja toimenpiteet 2025 »

Osaksi arkea

 • Tuetaan kulttuuriympäristön hoitoa
 • Varmistetaan asiantuntijapalvelut kaikissa kunnissa
 • Tuetaan vanhojen rakennusten kunnostusta
 • Koulutetaan paikallisesti
 • Toteutetaan kulttuuriympäristön hoitoa edistäviä toimenpiteitä

Tavoitteet ja toimenpiteet 2025 »

Yhteistyö vahvistuu

 • Kulttuuriympäristötyöryhmän toimintaa kehitetään
 • Hyödynnetään eri tahojen selvityksiä kokonaisvaltaisesti
 • Kulttuuriympäristötieto on kaikkien käytössä
 • Julkinen taide kytketään osaksi kulttuuriympäristötyötä

Tavoitteet ja toimenpiteet 2025 »

Artikkeleita Varsinais-Suomen kulttuuriympäristöstä

Mustavalkoisen kuvan keskellä on Turun pääkirjaston vanha rakennus, joka edustaa myöhäisrenessanssia. Se on punatiilinen ja sen seinissä on lähes katutasosta katonrajaan asti ulottuvia valkoisia koristepylväitä. Talon edustalla on suihkulähde, jonka oikealla puolella on pieni kuusikulmainen kioski. Rakennuksen vasemmalla puolella kulkee Läntinen Rantakatu ja Aurajoki ja oikealta puolelta alkaa Linnankatu.

Seuranta

Kulttuuriympäristöohjelman toteutumista seurataan vuosittain Varsinais-Suomen kulttuuriympäristötyöryhmässä sekä sidosryhmäseminaareissa.

Lue lisää »

Kuvassa on keskellä Turun pääkirjaston vanha rakennus, joka edustaa myöhäisrenessanssia. Se on punatiilinen ja sen seinissä on lähes katutasosta katonrajaan asti ulottuvia valkoisia koristepylväitä. Talon edustalla on suihkulähde ja suihkulähteen edustalla keltaisten Föli-kaupunkipyörien puoliympyrän mallinen parkkipaikka. Rakennuksen vasemmalla puolella kulkee Läntinen Rantakatu ja Aurajoki ja oikealta puolelta alkaa Linnankatu, jossa seisoo keltainen bussi pysäkillään.

Vaikutusten arviointi

Maakunnallisen kulttuuriympäristöohjelman vaikutuksia on arvioitu lain viranomaisten suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arvioinnista (200/2005) 3§ mukaisesti. Ympäristövaikutuksella tarkoitetaan suunnitelman välitöntä ja välillistä vaikutusta.

Lue lisää »

Kurkistus kuva-albumeihin

Varsinais-Suomen kulttuuriympäristötyöryhmä KULTUn jäsenet esittelevät itselleen tärkeitä paikallisia kulttuuriympäristöjä. Selaile kuvia ja videoita nuolinäppäimillä.

Play

Stenbergan linna sijaitsi noin kymmenen metriä korkealla kalliolla muinaisessa Maskunjokisuussa. Linnan ensimmäinen rakennusvaihe arvioidaan 1100–1200-luvun vaihteeseen, ja toinen rakennusvaihe 1300-luvun lopulle. Nykyään paikalla on hieno kallioketo kasveineen. Kertoja: Reetta Niemelä, kuvaaja: Terhi Ajosenpää, Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset.

Paraisten Jungfruskär on Saaristomeren kansallispuiston helmi, jossa on säilytetty rikas luonto yhteistyössä metsähallituksen, luonnonsuojelujärjestöjen ja karjankasvattajien kesken. Kuva: Riitta-Liisa Pettersson, 2019.

Play

Mathildedal on yksi Teijon historiallisista ruukkikylistä. Nykyään siellä voi törmätä myös laitumilla laiduntaviin alpakoihin. Video: Kirsti Virkki, ELY-keskus.

Naantalissa sijaitseva Yli-Taimon pihapiiri on rakennuksineen suojeltu asemakaavassa. Päärakennuksen lisäksi pihapiirissä on kaksi aittaa, joista luhtiaitta on 1600-luvulta. Kuva: Mia Puotunen, 2010.

Play

Turun läntinen keskusta lintuperspektiivistä nähtynä. Video on kuvattu koronakesänä 2020, jolloin tuomiokirkon edessä olevalle aukiolle perustettiin terassi. Video: Karolina Jalarvo, ELY-keskus.

Liedon Vanhalinna oli käytössä pronssikaudelta aina 1300-luvulle asti.
Kuva: Sanna Saunaluoma, 2020, Turun Museokeskus.

Play

Nötön saarella Nauvossa on Klockarsten eli soiva kivi. Kun noin 1,5 m2 kokoista kiveä koputtaa toisella kivellä syntyy korkea metallinen ääni. Video: Kirsti Virkki, ELY-keskus, 2020.

Paraisten Lenholmenin rehevä ja laidunnettu lehtoalue on omaleimaisen kaunis perinnemaisemakokonaisuus. Kuva: Riitta-Liisa Pettersson, 2020.

Play

Suutarin ja parturin piha Luostarinmäen käsityöläismuseossa. Video: Karolina Jalarvo, ELY-keskus.

Gärskärin saarella (Vänö, Kemiönsaari) on muun muassa 1880-luvulla rakennettu autiotupa, kivikkoon rakennettu ”saltanring” silakkatynnyrille ja pieniä kivisiä aallonmurtajia veneille. Kivistä kasattu kummeli vartioi saarta. Kuva: Riikka Tevali, 2019.

Play

Högsåran saari Kemiönsaaren läntisessä saaristossa on historiallisen luotsikylän lisäksi elävä pieni saaristolaisyhteiskunta, jossa lampaat laiduntavat vihreillä laitumilla. Video: Kirsti Virkki, ELY-keskus, 2020.

Maskun Stenbergan linnavuorella oli keskiajalla linnoitettu kuninkaankartano. Kuva: Terhi Ajosenpää, 2020.

Play

Turun pääkirjaston sisäpihalla kohtaavat uusi ja vanha arkkitehtuuri. Video: Karolina Jalarvo, ELY-keskus, 2020.

Mathildedalin herkullinen kyläleipomo sijaitsee 1800-luvun ruukinkartanossa valtakunnallisesti arvokkaassa rakennetussa kulttuuriympäristössä. Kuva: Kirsti Virkki, 2020, ELY-keskus.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Varsinais-Suomen kulttuuriympäristötyöryhmä KULTU­

KULTU-ryhmään kuuluu edustajia kulttuuriympäristön hoidon parissa työskentelevistä alueellisia organisaatioista, kuten Varsinais-Suomen ELY-keskus, Varsinais-Suomen liitto, Museovirasto, Varsinais-Suomen alueellinen vastuumuseo, Metsähallitus, Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset / ProAgria Länsi-Suomi, Finska Hushållningssällskapet, Valonia sekä eri kuntien edustajia.

Ryhmä toimii valmistelu-, keskustelu- ja tiedonvälitysfoorumina erilaisissa ajankohtaisissa kulttuuriympäristön hoitoon liittyvissä kysymyksissä. Ryhmän tehtäviin kuuluu myös kulttuuriympäristöohjelman laatiminen ja päivittäminen.

Varsinais-Suomen aikaisempia kulttuuriympäristöaiheisia julkaisuja

Sivuston artikkeleihin tai kirjoituksiin viitatessa on mainittava artikkelin/kirjoituksen kirjoittaja, otsikko, julkaisuvuosi, Varsinais-Suomen kulttuuriympäristöohjelma ja sivun osoite. Sivuston kuviin viitatessa on mainittava kuvan ottajan nimi, kuvausvuosi ja kuvaa säilyttävä organisaatio.